TOP

10 atrakcija u Zagrebu

Iako većina ljudi Hrvatsku posećuju zbog prelepog primorja, Zagreb takođe ima mnoge znamenitosti da ponudi turistima. Većina znamenitosti i atrakcija se nalazi u centru grada, koji je podeljen na dva dela: Gornji grad i Donji grad. Gornji grad se nalazi na visokom platou i tu se nalazi Katedrala i zgrada Parlamenta, dok je Donji grad nešto moderniji, u njemu se nalazi više muzeja i Hrvatsko narodno kazalište. Najbolje mesto za obilazak Zagreba jeste Trg Bana Jelačića, glavni trg u gradu, na mestu gde se spajaju Gornji i Donji Grad. Na centralnom delu trga je spomenik u vidu konjanika, koji predstavlja Bana Jelačića.
Od ostalih atrakcija treba obići i:
1. crkvu Svetog Marka, jedinstvena i prepoznatljiva po svom krovu koji krase dva grba: prvi je grb grada Zagreba, a drugi je grb Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmaciije.
2.  Lenuzzijevu potkovu – Ime je dobila prema arhitekti Lenuzziju, a naziva se još i Zelenom potkovom. Sastoji se od serije trgova – parkova, a čine je Zrinski trg, Strossmayerov trg, Trg kralja Tomislava, Trg Ante Starčevića, Botanički vrt, Marulićev trg, Mažuranićev trg i Trg maršala Tita.
3. Hrvatsko narodno pozorište – nalazi se u Zelenoj potkovi, prvi put otvoreno 1895.godine
4. Muzej Mimara – ova neorenesansna zgrada je namenski sagrađena za muzej, prvobitno sačinjen od kolekcije koja je bila poklon privatnog kolekcionara, Anta Topića Mimare 1972. godine. U njemu se sada nalazi mnoštvo umetnina iz različitih istorijskih razdoblja,
5. Zagrebačka katedrala je podignuta na mestu stare crkve, koju su uništili Tatari početkom 13. veka. Tri velika pozlaćena lustera koji se od 2001. godine nalaze u zagrebačkoj katedrali ukrašavali su kockarnicu ‘Gold Coast’ u Las Vegasu. Radilo se o donaciji, a čim je besplatno, hrvatski kler nije video nikakav problem u tome da dotične lustere instaliraju u jedan od najznačajnijih spomenika hrvatske kulturne baštine
6. Kula Lotrščak datira iz 13. veka i odavno je poznata kao jedna od najvećih znamenitosti Zagreba. Po legendi, na ovoj ogromnoj kuli nekada se nalazilo zvono, i zvonilo je pred zatvaranje gradskih zidina, što je bio znak za povratak u grad (svako ko se našao van zidina grada, morao je da prenoći napolju). U devetnaestom veku, na kulu su dodati još jedan sprat i prozori, a na krov je postavljen top, koji od tada puca svakog dana u podne.
7. Od brojnih muzeja, posetite i Muzej prekinutih veza. Reč je muzeju novijeg datuma, koji je 2011. dobio nagradu za najinovativniji evropski muzej. U muzeju su izloženi eksponati koji su podsetnik na neuspešne ljubavne veze, a uz svaki predmet nalazi se i prateća priča koja objašnjava njegovo poreklo.
8. Ulica Ivana Tkalčića, jedna od poznatijih i najdužih u Zagrebu. Danas se ovde nalaze brojne trgovine, suvenirnice, restorani i kafići. Zanimljivo je da je do Drugog svetskog rata prostitucija u Hrvatskoj bila legalna, a Tkalčićeva ulica je bila svojevrsna Ulica crvenih fenjera, budući da je skoro svaka kuća bila bordel. Prostitutke su mogle legalno da registruju kupleraj kao svoj obrt, a bile su dužne da dva puta nedeljno idu na lekarski pregled. Osim prijatne šetnje i ispijanja pića, u Tkalčićevoj ulici se može videti i spomen kip Marije Jurić Zagorke, jedne od najpoznatijih  hrvatskih spisateljica, kao i sunčani sat na jednoj od fasada neposredno iznad kipa.
9. Zagrebačka uspinjača najkraća je žičana železnica na svetu od onih koje služe za javni prevoz. Dugačka je svega 66 metara, a vožnja traje tačno 64 sekunde.
10. Oko 15% svih turista koji dođu u Zagreb obiđu groblje Mirogoj. Možda će vam zvučati čudno i bizarno što neko želi posetiti groblje, ali reč je o jednom od najlepših evropskih grobalja, a zbog velikog broja poznatih ličnosti koje su ovde pokopane smatra se hrvatskim Panteonom. Ovde su sahranjeni Ljudevit Gaj, Vlatko Maček, Tin Ujević, Miroslav Krleža, Dražen Petrović, Franjo Tuđman, Arsen Dedić, Ivana Brlić-Mažuranić, August Šenoa i mnoge druge poznate ličnosti.
You don't have permission to register