TOP

Barcelona – katalonski dragulj

Za Barselonu s pravom možemo reći da je pravi katalonski dragulj. Ona je univerzum za sebe, grad koji pleni na hiljadu načina. Jedan je od retkih gradova čiji je izgled oblikovao jedan umetnik, Antoni Gaudi španski i katalonski arhitekta, poznat po svom jedinstvenom stilu i izuzetno individualističkom dizajnu.
Na brdu El Karmel u Barseloni nalazi se park Guelj (Park Guell) arhitekte Antonija Gaudija koje je na ovom projektu bio angažovan od 1900. do 1914. godine. Grof Euzebio Guelj po kome park i nosi ime bio je oduševljen parkovima koje je posećivao po svetu i želeo je da Barselona dobije nešto slično ali ipak jedinstveno. Park predstavlja spoj prirode i arhitektonskih elemenata u prepoznatljivom Gaudijevom stilu. Centralno mesto parka je velika terasa sa koje se pruža jedinstven panoramski pogled na Barselonu i na dve bajkovite kućice koje su deo parka. Terasa je okružena klupom u obliku morske zmije i dekorisana mozaikom od polomljenih keramičkih pločica. U parku se nalazi i Gaudijeva kuća.
Kuću Batljo (Casa Batllo) je između 1905. i 1907. godine potpuno preuredio čuveni arhitekta Antonije Gaudiji. Potpuno je izmenjena fasada, dozidan sprat i reorganizovana unutrašnjost zgrade. Stanovnici Barselone je zovu i “kuća od kostiju” zbog njene fasade. Veliki deo zgrade prekriven je mozaikom napravljenim od delova keramičkih pločica tipičnim za Gaudija. Krov podseća na leđa zmaja koji je čest motiv Gaudijevih dela. Mala kupola sa krstom na vrhu simbolizuje Svetog Đorđa koji ubija aždaju, a delovi fasade podsećaju na kosti aždajine žrtve. Unutrašnjost kuće Batljo je podjednako interesantna kao i spoljašnjost.
Kuća Mila (Casa Mila) je takođe Gaudijevo delo, a sagrađena je u periodu između 1906. i 1912. godine. Fasada je valovita i podseća na morske talase a kovano gvožđe na terasama ima oblik morskih algi. Na krovu zgrade su vrlo interesantni dimnjaci koji oblikom podsećaju na glave ratnika sa šlemovima. Obe zgrade su tipične za Gaudija i prepoznatljive po njegovom nastojanju da se izbegnu prave linije. Nalaze se u istoj ulici i udaljene su oko 500 metara jedna od druge.
Magična fontana je sagrađena za Svetsku izložbu 1929. godine i spektakl je vode, svetla i muzike. Nalazi se između Trga Espanja i Nacionalnog muzeja Katalonije, a u blizini se nalazi sajmište i Špansko selo.
Sastoji se iz više fontana, a glavna je prečnika 35 metara. Predstave vode i svetlosti uz pratnju muzike se odvijaju petkom i subotom, a od početka juna do kraja septembra i četvrtkom i nedeljom. Pristup je besplatan.
Za one koji rado grad obilaze peške, Gotska četvrt (Barri Gotic) je nezaobilazna atrakcija. Kvart je karakterističan po upečatljivoj arhitekturi stare Barselone. Kada se umorite, napravite pauzu i probajte specijalitete čuvenog restorana „Četiri mačke“ (Els 4 Gats), nekada omiljenom restoranu čuvenog Pabla Pikasa. U svojoj 17.-toj godini, u velikoj sali ovog lokala Pikaso je imao svoju prvu samostalnu izložbu. Plakat izložbe za koji je sam napravio dizajn, kasnije je korišćen kao naslovna strana restoranskog menija.
Pikasov muzej , iako sadrži preko 4.000 Pikasovih dela u njemu nećete naći nijedno njegovo remek-delo. Muzej ima vrlo sveobuhvatnu zbirku ranog Pikasovog stvaralaštva.
Špansko selo (Poble Espanyol) je još jedna u nizu velikih atrakcija izgrađenih u Barseloni za Svetski sajam 1929. godine. Iako je bilo planirano da se selo sruši posle završetka izložbe zbog neočekivano velikog interesovanja to nije učinjeno. Muzej čini 117 replika zgrada tipičnih za različite delove Španije. Veliku pažnju privlače zanatske i umetničke radionice u kojima se pred posetiocima stvaraju raznorazni predmeti.
Stadion Kamp Nou najveći je i najpopularniji fudbalski stadion u Evropi. Dom je fudbalskog kluba Barselona od 1957.godine.
Akvarijum Barcelona (Aquarium de Barcelona) poseduuje preko 11000 primeraka od 450 raznih biljnih i životinjskih vrsta smeštenih u 35 akvarijuma i 6 miliona litara vode. Posebna atrakcija akvarijuma je podvodni tunel dužine 80 metara oko koga plivaju ajkule.
Pijaca La Bokerija ( La Boqueria barcelona ) – za Bokeriju bi moglo da se kaže da je mnogo više od jedne pijace. Prvi pisani dokumenti o Bokeriji datiraju iz davne 1217. godine kada su se na njoj prodavali uglavnom riba i meso. Najpoznatija je pijaca, jedno od najživljih mesta u Barseloni i prava atrakcija za turiste. Gužva vlada tokom celog dana a galamu prave prodavci, kupci i mnogobrojni turisti. Roba koja se prodaje je prvoklasna a sve je izuzetno uredno izloženo. Bogata je ponuda voća i koštunjavih plodova, ribe i morskih plodova, čuvene pršute i drugih vrsta mesa uključujući čak i divljač. Na pijaci se prodaju i sokovi od svih vrsta voća kao i već iseckano voće spremno za konzumaciju.
You don't have permission to register