TOP

Grčka na filmskom platnu

Grčka, zemlja sunca, istorije i kulture, često je bila prirodna postavka za snimanje mnogih filmova. Vrlo je fotogenična, odlično izgleda i voli je kamera – prosto ima sve preduslove da bude „glavna“ u mnogim filmovima.

Mamma Mia 1 i 2

 

Mladjim generacijama je sigurno poznat mjuzikl Mamma Mia, koji je bez sumnje jedan od najuspešnijih filmova snimanih u Grčkoj. Sniman je na prelepim obalama ostrva Skiatos, Skopelos i nekim delovima oblasti Pilion. Abbine pesme koje su dominatne u ovom mjuziklu i danas su neka vrsta himni na ovom na ovom prelepom ostrvu.

Grk Zorba

Ono što je Mamma Mia za mladje generacije, za starije je Grk Zorba. Jedan je od najpoznatijih ikad snimljenih filmova u Grčkoj a snimljen je 60.-tih godina 20.-tog veka, na ostrvu Kritu. Entoni Kvin u glavnoj ulozi doprineo je da sirtaki postane najpoznatiji grčki ples na svetu.
Nepouzdano se tvrdi da je pravi Aleksis Zorbas živeo u Kateriniju posle Prvog svetskog rata. Zaposlio se u obližnjem rudniku u ćerku direktora rudnika, hteo da se oženi njome, ali to njenom ocu nije odgovaralo. Zna se da potomci Aleksisa Zorbasa danas žive u Beogradu, a pre Drugog svetskog rata živeli su u Skoplju i tamo je Zorba proveo poslednje dane svog burnog života. Njegov život i putešestvije poslužio je grčkom književniku Nikosu Kazancakisu da napiše roman, a na osnovu kojeg je filmski reditelj Mihalis Kakojanis osmislio film. Mikis Teodorakis je dao svoj muzički doprinos filmu.

Mandolina kapetana Korelija

Romantici će se na pomen filmova i Grčke prvo setiti ovog filma. Proslavljene zvezde Nikolas Kejdž i Penelope Kruz oživeli su 40.-te godine na Kefaloniji, period II svetskog rata kao i strašan zemljotres koji je uništio selo u kojem se radnja filma odvija. Film je sniman u Argostoliju, prestonici Kefalonije.

Samo za tvoje oči

 

Ovo je jedan od filmova iz serijala o čuvenom Džemsu Bondu. Sniman je na teritoriji Grčke i za razliku od prethodnih, koji favorizuju plaže i ostrva, ovaj film u prvi plan stavlja čuvene manastire Meteori.

 Bornov identitet

Akcioni film u kome je samo jedan mali deo sniman na čuvenom ostrvu Mikonos, ali je i taj delić dovoljan da ljudima pruži razlog za posetu ove turističke destinacije.
You don't have permission to register