TOP

Sagrada Familia – grandiozni simbol Barcelone

NeospornI simbol Barselone crkva Sagrada Familija (La Sagrada Familia), ujedno je i najpoznatije delo čuvenog arhitekte Antonia Gaudija.
Sagrada Familija sa sobom nosi još jedan pridev u superlativu – ona je, sa oko tri miliona posetilaca godišnje – najposećenije turističko mesto u Barseloni, odnosno najposećenija nezavršena znamenitost na svetu.
Konstrukcija strukture crkve Sagrada Familija počela je davne 1882. godine i u početku, je zamišljena kao oličenje neogotičkog stila u arhitekturi. Godinu dana nakon početka konstruisanja, poverena je kataloncu i jednom od najznačajnijih arhitekata u istoriji – Antoniju Gaudiju. Poznat kao autentičan i originalan, Gaudi je ostao veran svom karakteru i projekat crkve u Barseloni potpuno redizajnirao. Zamislio je znamenitu baziliku koja ima 18 kula, a zatim otpočeo sa njenom konstrukcijom. Gaudi je retko kada pravio skice – najčešće je improvizovao na licu mesta i tako gradio prave arhitektonske dragulje! Čak i retke skice za koje se smatra da su bile njegove, uništene su u španskom građanskom ratu. Osim toga što ovaj podatak fascinira, on predstavlja i jedan od razloga zbog kojih konstrukcija crkve i dalje nije kompletirana.
Godine 1926. Gaudija je udario tramvaj, a posle par dana jedan od najvećih arhitekti u čitavoj svetskoj istoriji je i preminuo. Sahranjen je u nedovršenoj bazilici Sagrada Familija, njegovom najvažnijem projektu.
Priča se da je Gaudi znao da za života neće dovršiti baziliku, te da je namerno otežao budućim arhitektama i inženjerima, kako bi više generacija učestvovalo u radu na ovoj impresivnoj građevini. Predviđa se da će Sagrada Familija biti kompletirana 2026. godine, na stogodišnjicu smrti njenog autora.
Hajde da vidimo koje su to najimpresivnije komponente najlepše crkve u Barseloni.
18 kula koje je Gaudi isplanirao na crkvi imaju jaku simboliku. Njih 12 je planirano da bude posvećeno sećanju na apostole, 4 kule sećanju na evanđeliste, jedna kula u čast Bogorodice Marije i jedna posvećena samom Isusu. Visina svake kule zavisi od religijske hijerarhije svakog od njih. Kule su arhitektonski, inženjerski i estetski potpuno impresivno dizajnirane i konstruisane – kako spolja, tako i izunutra – oduzimaju dah milionima turista svake godine. Trenutno je moguće popeti se na dve kule, a pogled koji puca na Barselonu sa njih potpuno fascinira!
To koliko je Gaudi uključivao sopstvenu veru i ljubav prema životu, Barseloni i arhitekturi u svoj rad, kao i to koliko je vodio računa o simbolizmu, pored brojnih drugih fascinantnih činjenica, dokazuje i podatak da je centralnu kulu Sagrade Familije dizajnirao tako da bude za metar niža od Monžuik brda u Barseloni. Naime, verovao je da ljudsko stvaralaštvo ne sme da se takmiči sa Božijim, te nije hteo da njegovo delo bude više od brda.
Barselona je poznata kao grad najlepših fasada, a možete li onda da zamisite koliko je lepa ona koja se smatra najlepšom od svih – fasada bazilike Sagrade Familije. Nećemo ulaziti u detalje kako bismo je najbolje opisali, ali ćemo vam predstaviti simboličku stranu fasade:
Fasada posvećena rođenju Isusa – Prelepo dekorisana, glavna fasada posvećena je srećnom hrišćanskom prazniku, a vrlo je živopisna i raskošna.
Fasada posvećena raspeću Isusa – Ova fasada je jednostavnije i skromnije dekorisana od drugih. Reprezentuje patnju Isusa tokom njegovog raspeća.
Glavna fasada je posvećena Isusovoj smrti i vaskrsnuću  – najtužnijem i najsrećnijem momentu hrišćanske religije. Ovo je glavna fasada – najveća i najspektakularnija
Gaudi je tokom svog rada i stvaralaštva bio pod dubokim uticajem i inspiracijom prirode i njenih formi. Unutrašnjost bazilike tako je ukrasio velelepnim stubovima elegantnih formi u obliku vitkih drvenih stabala. Zbog ovoga, kada se uđe u Sagradu, stiče se utisak kao da ste u šumi. Mnogobrojni vitraži u impresivnim bojama i drugi dekorativni detalji dodatno su se pobrinuli za to da se ova crkva smatra jednom od najlepših na svetu.
Nema sumnje da bazilika Sagrada Familija fascinira svojim dizajnom, pričom i lepotom. Uverite se i sami, pa nam ispričajte svoju priču!
You don't have permission to register