TOP
Image Alt

Grčka

Kolevka evropske civilizacije, Olimpijskih igara i antičke kulture neprekidno privlači veliku pažnju turista iz svih delova sveta. Antički spomenici stari preko 2.000 godina, prelepe peščane plaže, more tirkizne boje i tradicionalna grčka kuhinja čine sklad kojem je nemoguće odoleti.
Sa obalom, po razuđenosti drugom u Evropi, sa mnoštvom ostrva, poluostrva i zaliva, koju zapljuskuju tri mora – Jonsko, Egejsko i Sredozemno, i preko 2.000 ostrva, ova zemlja predstavlja pravi izbor za kombinaciju opuštenog odmora i zanimljivih izleta. Ostrva kao što su Rodos, Krit, Zakintos, Krf i Kos, pa Atina sa svojim muzejima, te Sveta Gora, samo su deo ponude ove turističke velesile. 
Najznačajnije regije koje naši turisti posećuju su:  HalkidikiOlimpska regija, regija Svetog Đorđa, Jonska regija i ostrva Grčke.

Halkidiki

sea-3170389_1920
Halkidiki je poznato poluostrvo u Grčkoj, u centralnom delu najveće regije – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa regijom Soluna, a na jugu, istoku i zapadu njegove obale zapljuskuje Egejsko more. Ima ukupno 500 km obale i sastoji se od 3 manja poluostrva („prsta“): Kasandre, Sitonije i Atosa (ili Svete Gore – nezavisnog administrativnog distrikta). Kasandra je idealna za one koji vole dobre plaže i noćni život, Sitonija je mesto za ljubitelje prirode, mira i napuštenih plaža. Najistočniji prst pripada monaškoj zajednici Atos odnosno Svetoj Gori.

Nea Kalikratija

Nea Flogita

Siviri

Skala Furka

Nea Skioni

Kalitea

Afitos

Polihrono

Hanioti

Pefkohori

Nikiti

Neos Marmaras

Sarti

Olimpska regija

olimpska1
Olimpska regija ili Pieria se nalazi u severoistočnom delu kontinentalne Grčke, sa zapadne strane je prirodna granica koju čine Pieriske planine i najpoznatija Grčka planina, dom svih bogova, planina Olimp. Zauzima površinu 1516 km2 i ima preko 134.000 stanovnika. Glavni grad oblasti je Katerini. Karakteristike ove regije su obale sa širokim peščanim plažama koje se pružaju pravcem sever-jug u dužini od 70 km.
Najpoznatija letovališta su  Paralija, Olympic Beach,  Leptokaria,  Platamon i Nei Pori.

Paralija

Olympic beach

Leptokarija

Platamon

Nei Pori

Regija Svetog Đorđa

olympiada1
Oblast Sveti Đorđe se nalazi u istočnom delu Grčke, izmedju jezera Volvi i zaliva Strimonikos. Pripada Opštini Volvis odnosno regiji Soluna i poznata je  po bogatstvu zelenila i očuvanoj prirodi, kao i antičkom blagu i modernim naseljima. Široke plaže letovališta Stavros, Asprovalta, Nea Vrasna i Vrasna Paralija, skrivene uvale i čisto more, glavne su karakteristike ove regije.

Stavros

Vrasna beach

Nea Vrasna

Asprovalta

Jonska regija

Jpeg
Jonska obala se nalazi u zapadnom delu Grčke. Obuhvata oblasti Tesprotia i Preveza. Čitava regija obiluje bujnim mediteranskim rastinjem. U pozadini su planinski masivi, a ispred jonska ostrva (Paksos, Antipaksos, Krf, Kefalonia, Lefkada, Zakintos…), do kojih se trajektom ili feribotom stiže za samo četrdesetak minuta. Najpoznatija letovališta u jonskoj regiji su: Sivota, Parga i Vrahos beach.

Sivota

Parga

Vrahos beach

Ostrva

Grčka poseduje oko 1400 ostrva. Od tog broja samo ih je 227 naseljeno, dok ostatak predstavljaju potpuno mala i nenaseljena ostrva. Od svih naseljenih ostrva samo na 78 živi preko 100 stanovnika.
Sva grčka ostrva se mogu uvrstiti u neku od ovih grupa: Severnoegejska ostrva, Jonska ostrva, Kikladi, Dodekanez, Eubeja i Sporadi, Saronska ostrva, Krit i Jezerska ostrva
Najveća i najznačajnija ostrva su: Krit, Rodos, i Krf a kod naših turista najpopularnija Tasos, Lefkada, Kefalonija i Evija.

Tasos

Lefkada

You don't have permission to register