TOP
Image Alt

Halkidiki

Halkidiki je poznato poluostrvo u Grčkoj, u centralnom delu najveće regije – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa regijom Soluna, a na jugu, istoku i zapadu njegove obale zapljuskuje Egejsko more. Ima ukupno 500 km obale i sastoji se od 3 manja poluostrva (“prsta”): Kasandre, Sitonije i Atosa (ili Svete Gore – nezavisnog administrativnog distrikta). Kasandra je idealna za one koji vole dobre plaže i noćni život, Sitonija je mesto za ljubitelje prirode, mira i napuštenih plaža. Najistočniji prst pripada monaškoj zajednici Atos odnosno Svetoj Gori.
Glavni grad Halkidikija je Poligiros, moderan grad u kome se nalazi interesantan arheološki muzej. Prema legendi, Halkidiki je dobio ime kada su se džinovi iz Trakije, Siton i Aton, sukobili oko toga kome će pripasti sirena Palini. To je izazvalo bes kod boga mora Posejdona, koji je bacio svoj trozubac na poluostrvo i tako ga rascepio na 3 dela.
Halkidiki je poluostrvo izuzetne lepote, sa nekim od najboljih i najlepših plaža u celoj zemlji, poznatih po kristalnoj vodi i čistom belom pesku. To je pravi mali raj sa očaravajućim uvalama i zalivima, stenovitim rtovima, sa maslinama i borovim šumama koje upotpunjuju neverovatnu sliku. Na obali postoji 41 plaža koja je označena “plavom zastavicom” – oznakom koju dodeljuje EU za postignuti stepen čistoće i uredjenosti plaže. Stanovništvo se pretežno bavi turizmom i poljoprivredom. Glavni poljoprivredni i izvozni proizvodi su med, masline i maslinovo ulje. U proizvodnji meda zauzima prvo mesto u Grčkoj, a kao turistička destinacija Halkidiki je odmah iza ostrva Rodos, Krit i Krf.
Halkidiki je odličan izbor za opuštajući odmor. Ovo je mesto gde će sva vaša čula da ožive, da li na beskrajnim prostranstvima peska na modernim plažama ili u intimnosti mnogih skrovitih uvala. Sunčane zlatne plaže, duboki i slikoviti zalasci sunca, tradicionalna sela i moderna turistička odmarališta, bogata istorija, kulturno nasleđe i topli ljudi, mediteranska klima i veličanstvene prirodne lepote … sve ovo je ukratko današnji Halkidiki.

Kasandra

Nea Kalikratija

Nea Flogita

Siviri

Nea Skioni

Skala Furka

Kalitea

Afitos

Polihrono

Hanioti

Pefkohori

Sitonija

Nikiti

Neos Marmaras

Sarti

You don't have permission to register