TOP

Put do grčke granice preko Bugarske

Za sada ulazak naših državljana na teritoriju Grčke nije moguć , jedino ako naš državljanin poseduje radnu vizu, boravišnu vizu ili ima poziv tj dozvolu od ambasade Grčke za ulazak na teritoriju Grčke.
Elem kako smo mi to saznali. Uskoro bi trebalo da krene letnja sezona (koja je trebalo da krene još pre mesec dana) i mi kao organizatori putovanja, hteli smo lično da se uverimo u trenutnu situaciju. Prolaz kroz Severnu Makedoniju nije moguć još uvek. Kod njih je još uvek na snazi policijski čas (ovih dana imaju uvećanje broja obolelih od covid 19) i pitanje je kada će otvoriti svoje granice.Iz tog razloga smo se ka Grčkoj uputili preko nama susedne Bugarske. Cilj je bio granični prelaz Kulata BG – Promachonas GR.
Naše mesto polaska je Niš. Od Niša pa sve do Gradine (našeg graničnog prelaza) je auto put , oko 100 km . Cena putarine je 410 dinara – Niš Sever Dimitrovgrad. Cena putarine Beograd – Dimitrovgrad za putničke automobile trebalo bi biti oko 1290 dinara. Auto put je odličan, imate na toj deonici dve benzinske pume jedna pre isključenja za Niš Istok EKO pumpa i pred samu granicu sa Bugarskom OMV pumpa. Na samom graničnom prelasku nije bilo gužve. Prelaz naše granice formalan, pasoška kontrola i kontrola saobraćajne dozvole. Na Bugarskoj granici popunjavamo izjavu da nismo bolovali od Covid 19 , da nismo bili u karantinu i još par stvari a koje su vezane za trenutnu epidemiju. Ostavljate Vaš broj telefona, mail adresu i sve to garantujete svojim potpisom. Primetili smo vozila sa većim brojem ljudi (4) ali Bugari nisu pravili problem. Redovna pasoška kontrola, popunjavanje izjave i prelazimo granicu bez problema.
Odmah nakon prelaska granice u obavezi ste da imate vinjetu.
Vinjetu možete kupiti odmah nakon graničnog prelaza u ovlašćenoj prostoriji odmah nakon carinske kotrole sa leve strane. Tu radi šalter gde je možete kupiti.
Inače postoje i automati za prodaju ali tu morate da imate tačan broj leva jer aparat ne vraća kusur …
Imate i opciju kupovine vinjete i preko interneta BGTOLL https://web.bgtoll.bg/   naša preporuka.
Nemojte se igrati da vozite bez vinjete jer su kontole veoma česte . Poseduju posebno opremljena vozila sa kamerama kojima ne možete da promaknete a kazne su velike .
Vinjeta za 7 dana za putnički automobil iznosi 15 leva negde oko 7,7 evra .
Benzinske pumpe nakon prelaska Bugarske granice Shell i LukOil ne rade trenutno zbog renoviranja. Prva sledeća pumpa je na nekih 20-ak km od granice. Do Sofije ima oko 60 km. Bugari trenutno rade novi auto put tako da su radovi u toku i trebalo bi povećati pažnju prilikom vožnje jer su radovi odmah pored Vas . Put je podnošljiv i nije težak za vožnju. Na ulaz u Sofiju , prvi kružni tok, držite desnu stranu tj pratite put ka Kulata – Pernik. Odmah nakon toga Vi ste na auto putu koji je izuzetnog kvaliteta sve do Blagoevgrada . Ograničenje je 140km/h. Od Blagoevgrada narednih 30-ak km je magistralni put koji prati tok reke Strume. Divna klisura sa lepim mestima za odmor. Imate opciju i raftinga . Od mesta Simitli kreće ponovo auto put sve do granice sa Grčkom oko 50-ak km.
Pri dolasku na granicu postoji stari granični prelaz , koji prolazite bez ikakvog zaustavljanja, produžite dalje do Grčke granice. Na Grčkoj granici Bugarska i grčka carina i policija dele prostorije tako da na jednom mestu prolazite sve kontrole. Kada smo stigli, bilo je oko 19:30 , menjala se smena pa smo malo čekali. Relativno smo brzo stigli na red. Izlazi se iz vozila i predaju se dokumenti. Tu smo imali prvi kontakt i informaciju da državljani koji su van EU nemaju prava ulaska u Grčku sem posebnih papira. Par dana pre toga par naših kolega iz drugih agencija su prašli granicu bez ikakvih problema. Vođeni time i mi smo krenuli na put jer je bilo svakojakih tumačenja, nismo mogli da dobijemo pravu informaciju ni od zvaničnika ni od partnera iz Grčke. Mi smo imali uredan poziv od strane Grčke turističke organizacije, ugovore sa hotelima sa kojima sarađujemo, izvode plaćenih računa ka hotelima u Grčkoj ……. ništa od toga ne pomaže za prolaz. Dobili su direktivu da nikoga van EU ne puštaju kroz granicu. Inače svi državljani iz članstva EU su u obavezi pri ulasku u Grčku da provedu 7 dana u karantinu.
Šta sada , prešli smo 330 km da bi se sada vraćali. Zvali smo i kolege Grke iz Grčke da razgovaraju sa policijom i carinom . Zvali su i Grčki advokati , pokazivali pozivna pisma, ali ne . Nema prolaska. Dobili su takvu direktivu. Bilo je još par porodica koji su krenuli ka Grčkoj sa pozivnim pismima,dokumentima o spajanju porodica …… niko od nas nije prošao granicu. Bili smo tamo i čekali da možda promene mišljene oko 2 sata. Ali ništa. Odlučili smo da prespavamo u susednoj banji Sandanski – inače odlično mesto za odmor za one koji putuju recimo iz Beograda, Novog Sada ili daljih mesta. Preko svojih kolega iz Bugarske smestili smo se u Sunpark Studios (možemo Vam proslediti kontakt ako Vas interesuje), divno lepo mirno mesto.
Ujutro krećemo ponovo ka granici da probamo sa novom smenom. Dolazimo , nova smena nova lica, probamo ponovo da objasnimo situaciju i da zamolimo da nas propuste sa našom garancijom da ćemo se vratiti nazad u njihovoj smeni , ali ne. Ovde je još bilo i razumevanje od strane Grka policajaca ali služba je služba i naređenja su naređenja. Zahvalili smo im se na strpljenju i krenuli nazad. Od njih smo dobili informacjiu da se definitvno otvaraju granice 15.06. Videćemo…
Dobili smo broj za informacije na samoj granici – policija +302323041222
Na samoj granici je i FREE SHOP , ali vodite računa on se nalazi na teritoriji EU tako da su neki artkli već sa akcizom  tako da su cigarete , alkohol i još neki artikli sa mnogo većom cenom nego kod nas. Tamo smo dobili informaciju , na naše pitanje „kako su mogle naše kolege pre par dana da nesmetano prođu granicu „ , da je prvog dana otvaranja granica bila opšta pometnja i da nisu imali pravilne instrukcije tako da su svi prolazili.
You don't have permission to register