TOP

Na obali Crnog mora – Nesebar

Na samo 5 km od Sunčevog Brega leži istorijsko – turistički gradić Nesebar.
Dok je Sunčev Breg isključivo sezonsko naselje, Nesebar funkcioniše i van sezone, a sastoji se od savremenog dela grada smeštenog na obali i starog grada koji se nalazi na poluostrvu povezanom sa kopnom uskom prevlakom.
Osim čistijeg mora u odnosu na Sunčev Breg, Nesebar će vas osvojiti i svojim starim gradom koji je pravi muzej na otvorenom i nalazi se na UNESCO-voj listi zaštićene kulturne baštine. Iako se naizgled čini daleko, do tamo je moguće prošetati stazom koja se prostire podno Južnog parka.
Dobrodošlicu će vam poželeti velika drvena vodenica smeštena na prilazu starom gradu. Iako skoro da i ne postoje dostupne infromacije o njenom poreklu, postala je jedan od zaštitnih znakova Nesebara i neizbežan detalj na razglednicama i suvenirima grada. Drugu stranu prilaza krasi ogroman spomenik na čijem se vrhu nalazi kip Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, prikazanog kako stoji u barci sa krstom kao simbolom vere u jednoj i golubom kao simbolom mira u drugoj ruci.
Iz srednjovekovnog perioda je sačuvan veći broj crkava, od kojih je najstarija i najveća Crkva Sv. Sofija iz 5-6. vijeka, poznata i kao Stara mitropolija. Današnji izgled crkve datira iz 9. vijeka, a nalazi se na mestu koje se nekada smatralo centrom drevnog grada. Značajne su i Crkva Sveta Bogorodica Eleusa iz 6. veka, Crkva Svetog Stefana (Nova mitropolija). Stari deo Nesebra je zanimljiva kombinacija srednjovekovnih crkava i osmanske stambene arhitekture iz 19. veka, tačnije drvenih kuća na sprat, karakterističnih za priobalno područje Bugarske. Žile kucavice grada su ulice Mitropolitska i Mesembrija, premrežene nizom sokaka, pa je jedanput kada zapamtite njihov raspored, veoma lako doći s jednog na drugi kraj poluostrva. Grad obiluje restoranima i suvenirnicama, kojih ima na svakom ćošku, i sve je podređeno turizmu. U starom gradu postoji i nekolicina manjih plaža, koje nisu toliko atraktivne, ali mogu poslužiti za predah od letnjih vrućina.
You don't have permission to register