TOP

Skoplje – nekad i sad

Skoplje je grad kontrasta i miksa različitih kultura, naroda, religija. Ukoliko prvi put idete u Skoplje, očekujte neočekivano! Neke će oduševiti, neke šokirati, svakako nikog neće ostaviti ravnodušnim.
Današnje Skoplje je rezultat projekta „Skoplje 2014“, gde je makedonska vlada uložila milione eura u izgradnju grada, želeći da ga učini atraktivnijim za turiste. Naime, razorni zemljotres koji je 1963.godine pogodio Skoplje, razorio je skoro 80% grada, pa je makedonska vlada pokušala ovim projektom vratiti ga na put stare slave. Rezultat projekta je umnogome promenio sliku grada, izazvavši uglavnom nezadovoljstvo, zgražavanje i osudu. Neki su smatrali da je novac mogao biti pametnije uložen. Čak su 2015.godine u velikim protestima demonstranti bojama gađali većinu tih novoizgrađenih spomenika, iskazujući time svoje nezadovoljstvo. Jednostavno, u sklopu projekta uspeli su izgraditi spomenike na svakom mogućem mestu, raznim carevima, političarima, književnicima, čak i muzičkim zvezdama. Raznim spomenicima pokušali su se približiti Evropi, pa tako imaju crvene engleske dabl-dekere, francusku Trijumfalnu kapiju,češke mostove, italijanske fontane, jednom rečju, šetajući Skopljem, kao da ste prošetali Evropom.
Centralni gradski trg „krasi“ spomenik – fontana, na čijem se vrhu nalazi ogroman konjanik.
Javna je tajna da se radi o Aleksandru Makedonskom, koga Makedonci žele predstaviti kao svoju istorijsku ličnost.
Želeći da je učine još spektakularnijom, obogatili su je svetlećim efektima u noćnim satima.
Obale reke Vardar krasi stari kameni most, koji povezuje stari i novi deo grada. Ovo je verovatno jedna od najznačajnijih istorijskih građevina u Skoplju i datira iz 15. veka, vremena vladavine sultana Mehmeda II Osvajača, mada se pretpostavlja da je podignut na temeljima rimskog mosta iz 6. veka. Jedna je od retkih građevina koja je preživela razorni zemljotres. Vardar preseca još nekoliko mostova kao što su Most umetnosti, Most civilizacije, oba ukrašena brojnim skulpturama umetnika, odnosno bitnih istorijskih ličnosti Makedonije.
S druge strane Vardara interesantne su dve fontane. Prva je posvećena majkama Makedonije i prikazuje četiri žene, od kojih je jedna trudnica, druga doji, a preostale dve drže decu u naručju, odnosno krilu. Ovo je jedan od retkih spomenika u Skoplju koji prikazuje žene. Druga fontana prikazuje Filipa II Makedonskog, kao i njegovu porodicu.
U blizini centralnog trga nalazi se Spomen kuća Majke Tereze, koja je podignuta povodom 100 godina od rođenja Majke Tereze, Skopljanke albanskog porekla. Na ovom mestu se nekada nalazila katolička crkva Presvetog Srca Isusova u kojem je krštena Agnes Gondža Bojadži, odnosno Majka Tereza. Usled zemljotresa koji je razorio ovu građevinu, rešeno je da baš na ovom mestu postavi spomen kuća posvećenoj ovoj dobitnici Nobelove nagrade za mir. Sam dizajn kuće bi se mogao opisati kao retro- futuristički, ono što ćete primetiti kod samog ulaza i znati da ste došli na pravo mesto jeste skulptura Majke Tereze. Tu je i Muzej grada Skoplja, smešten u zgradi nekadašnje železničke stanice, jedne od retkih građevina koja je ostala kao svedok velikom zemljotresu. Glavni simbol je sat na zgradi koji pokazuje vreme 5:17h, jer je stao u trenutku kada se zemljotres desio.
Sa druge strane Vardara nalaze se nekoliko značajnih muzeja koje vredi posetiti. Značajniji su Arheološki muzej, Muzej iluzija, Nacionalni muzej, Prirodnjački muzej. Ulaz je uglavnom besplatan, ili uz simboličnu cenu ulaznice.
Kad pređete stari kameni most ulazite u čaršiju. Kažu da je ovo najveća čaršija posle one u Istanbulu i da je lepša čak i od sarajevske. Karakteristična je po uskim ulicama, kaldrmi, malim radnjama u kojima se neguju stari zanati, čiji su vlasnici krojači, obućari, berberi. Ovde ćete jesti verovatno najbolji burek i najbolje ćevape, popićete čaj ili kafu iz fildžana, zasladićete se najslađim tufahijama, tulumbama ili nečim trećim. Ovde možete otići na pijacu, u stari hamam što je sada galerija, u jednu od nekoliko džamija.Izgubite se u ulicama čaršije, popričajte sa meštanima.
Nakon što obiđete sve ovo, sigurno ćete ogladneti. Žitelji Skoplja su divni. Srdačni. Ljubazni. Gostoljubivi. Preporučujemo kafanu „Kaj Zlate“. Naručite rebarca sa furune i šopsku salatu. Dobićete oval pun mesa, pomfrit, veliku salatu, najlepši hleb na svetu, vruć, hrskav, sa vegetom. Paprike sa lukom. Skopsko pivo. Račun za četvoro oko 25 eura.
Posle ručka možete se zasladiti nekom poslasticom u jednoj od mnogih poslastičara, ili prošetati obližnjom tvrđavom Kale. Kako vam drago.
You don't have permission to register